Friday, January 21, 2011

yay!kuku sy sehat.


says: salam bahagia ntok semua*sambil tabur bunga2*...waarghh mcm bhagia je kan arini. hehe xdela. arini terasa lebih segar n terasa bersih sebersihnya lepas mandi n lepas dpt solat2 kembali *ehem2.pepaham je la kan.pompuan!* hehe. kuku ni dah panjang dah,so nk potong. cakap pasal kuku, nak kasi info sikit kat korang...

kuku kita terbentuk dari keratin,iaitu sejenis protein yang mengandungi sulfur.kalau perempuan mesti bukan maen lagi kan jaga kuku.buat manicure la.pedicure la huhuhu.macam-macam..kuku yg sehat semestinya yg bersinar-sinar dan warna ala-ala pink gituu..

oooh sila jgn percaya ni kuku cikserabai.kuku cikserabai lagi cun n montok*roffling*


  • kalau pangkal kuku korang warna biru- ni maknanya korang punye blood circulation n gejala jantung.xbagus taw! gi check ye
  • kalau kuku warna kekuningan- means korang ada masalah sistem pernafasan.
  • kuku kehitaman- korang berkemungkinan besar mdapat kanser.
  • kuku ade bintik2 putih- kuku kurang protein

okek pasal yg last tu,yg kuku kurang protein tu. cikserabai ade citer. dulu2 zaman skolah2 kan kuku cikserabai macam tu laaa.ade  bunga2 putih kat kuku .tapi xbanyak.kadang-kadang je..buruk nok!!!!
mase tu xtaw ape-ape lagi kan. then,cikserabai tanye lah nenek cikserabai kenapa kuku cikserabai ade warne putih2 cenggitu.buruk laa.... nk taw ape jawapan die? dgn kompiden nye die cakap.
''ooowh tu orang panggil bunga kuku. bila ade bunga kuku tu maknanya kuku kita sehat''
soo...kuku cikserabai sehat la makne nye???*bersinar-sinar mata tyme tu* .sukanya hati dapat taw kuku aii sehat nok!
bila masuk form 5. tyme tu sebjek biologi.cikgu ajar bab nutrition. tibe2 masuk bab protein, cikgu tu cakap pasal kuku. die cakap kalau kuku kamu ade tompok putih,means xcukup protein..panggg tibe2!! sentap mak! kuku aku??????

waaarghhh tipah tertipuuuu........ bukan maen lagi cikserabai duk bangga.hidung kembang xkempis kempis sebab ingat kuku cikserabai sehat. balik dari skolah xnyempat2 gi cerita balik kt nenek. perbetulkan fakta atau auta nenek aii..huhuhu.naseb baek aii amek BIOLOGI. kalau x.sampai ke tua la duk jaja kuku aii ni sehat. xpayah makan beskut tiger sebab kuku sehat n kuat dah.auum!!

tapi sekarang kuku cikserabai dah cukup protein.xde lagi putih2 macam tu....means betul2 sehat la kan.dan ini bukan lagi auta..sehat betul.hehehe. nak taw ape rahsia kasik sehat? rendam kuku dalam susu.haha.xdelaaaah. maybe its about our pemakanan kot. so,get a well balanced diet. yg penting, banyak kan minum air kosong........
haissh dah jadi pakar kesihatan plak arini.thanxx 4 reading darl~ bai.bai.bai..........



cikserabaipotpetpotpet: sedang merasai sesuatu..tapi biarkan dia. kalau betul betul lah.kalau salah.salah la! ooit.chenta berputik kembali ye??? like HELL lah otak kau berimaginasi!!! *vudush*

6 comments:

amira afiqah bt mohd yusof said...

mira ada 1 yg putih tu .haha. x cukup protein rupanya .haih.sian betui . T___T

cikserabai said...

hehehe..tu la.
kena makan protein byk2 la kot.hehe

dhiyalova said...

aiseh, byk pulak flowers on my fongers ni yunk..hahaha
sumber protein in need!!! makan ikan tiap2 hari lah jwbnye =p

me-myra said...

ok lpas neh sila makan ikan ye..tp ikan mahal :p

cikserabai said...

@kaqdiya: hehe i think tu flower2 chenta la kaq.tol x kaq mira???
ha'aah mkn ikan byk2 .nanti kuku poon cpt pjg..huhuhu.

fiq said...

yay sihat jgk =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...